Rabu, 29 Oktober 2014

Murtabak Ayam Special for MyLove

Assalamualaikum semua...
Nak share cita sikit..
Lama dah tak bual2 dlm blog ni. Hehe..
Busy la kate kan.. Urus rumah tangga dan biz.. Alhamdulillah... :D




Macam ni... 
Semalam.. Tiba² je mylove suara kan yang dia nak makan murtabak.. Tekejut la juga.. Pekara yg tak pernah sy buat tu!.. Selalu mak sy je la yg buat... Sy tukang tengok je..

Jadi mula tu berat juga nak buat sbb mmg tak tau buat pun.. Fikir² kesian pula..
Jadi sy cari la resepi nye dlm google.com
Resepi murtabak ayam.. 

Alhamdulillah jumpa.. 
Lepas solat isyak sy mula buat..
Saya start buat inti nye dulu isi ayam dan kentang.. Bt yg ringkas2 je..

Bila dah siap masak inti. Buat tepung pula, 
Mula² tu mcm leceh je.. Tepung melekat di tapak tangan.. Lama2.. Bila nak tebar tu letak la minyak.. Boleh pn...

Dan mula panas kan kuali leper..
Letak minyak sikit.. 
Bila panas letak murtabak tu..
Api slow je..
Bila rase dah gareng tebalik kan..
Dah gareng dn masak.. Angkat masuk dlm piring. 

Saya buat yg ada inti separuh.. Yg kosong separuh.. Alhamdulillah... Mylove yg makan dengan selera sampai habis... 
 Dapat prngalaman baru.. Ilmu baru.

Pengalaman itu membuat kita rase gembira... (^_^)




Ok bawah ni saya share resepi murtabak ayam nye sekali.
Jika siapa² nak cuba buat silakan.. 

RESIPI MURTABAK AYAM
*  Adunan ini dapat menghasilkan sebanyak 10 biji murtabak

Kulit Murtabak
2 cawan tepung gandum
Sedikit garam
Sedikit gula
Air
Planta

Cara menyediakan kulit Murtabak
1.  Masukkan sedikit gula ke dalam tepung gandum
2.  Garam dicampurkan sekali di dalam air
3.  Air garam dimasukkan sedikit demi sedikit ke dalam bancuhan tepung, Uli sehingga menjadi doh.
4.  Bentukkan separuh bola tenis dan disapu dengan planta di sekeliling doh tersebut.  Rehatkan dalam 3-4 jam

Inti Murtabak
Setengah kilo daging / ayam yang dicincang / hancur
2 biji kentang
1 ulas bawang besar (sederhana)
3 ulas bawang putih
Setengah inci halia
Air asam jawa
Serbuk kari
Serbuk kurma
Minyak masak
Air
Secubit garam
Sedikit gula

Langkah menyediakan inti murtabak
1.  Tumis bawang besar, bawang putih dan halia.  Masukkan daging tadi.
2.  Masukkan air asam jawa, serbuk kari, serbuk kurma, sedikit air dan kentang yang dipotong dadu tadi.
3.  Perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
4.  Masak sehingga airnya agak kering.

Cara mencanai murtabak
1.  Canaikan bebola ini nipis-nipis.
2.  Ambilkan sedikit inti murtabak, campurkan dengan sebiji telor dan sedikit bawang besar yang telah dimayang.  Kacau sebati dan tuangkan ke atas doh yang leper itu.  Lipat dan goreng dengan api yang perlahan agar masak dengan sempurna.
3.  Boleh laa cicah dengan kuah murtabak ini

Kuah murtabak

Campurkan gula, cuka, air (supaya tidak terlalu masam), bawang merah dan beberapa titik sirap.  Kacau sebati.

Mudah kan? Jom la cuba... InshaAllah.. Sedap... :)
Ok lah sampai sini dulu ye..
Ada waktu inshaAllah.. Sy share lg... 
Wassalam... 

Tiada ulasan: