Ahad, 24 Julai 2011

KISAH TELEFON BURUK & CAKAP BOHONG


بسم الله الرحمن الرحيم
Mari kita baca...
Daripada Hafs bin 'Aasim Radhiyallahu Anhu meriwayatkan bahawa Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam telah bersabda: Memadailah untuk dianggap seseorang itu sebagai pembohong bahawa dia menceritakan semua perkara yang telah didengari tanpa usul periksa (HR Muslim).

Daripada Abu Hurairah Radhiyallahu Anhu meriwayatkan bahawa Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam telah bersabda: Memadailah untuk seseorang itu dianggap sebagai berdosa bahawa dia menceritakan semua perkara yang didengarinya tanpa usul periksa. (HR Abu Daud).Keterangan: Menceritakan segala perkara yang didengari tanpa usul periksa adalah satu tingkatan dalam berbohong yang kerananya hilang kepercayaan orang ramai terhadap seseorang.

Ni telefon antik.

P/S: Telefon buruk? Apa pulak kaitannya dengan cakap bohong? Bukan ape, ana teringat masa sekolah kecik2 dulu kami sesama kawan-kawan main 'telefon buruk'. Kami pun beratur la ramai2. Orang pertama kena baca satu cerita pendek yang disediakan kat dalam sekeping kertas, pastu hafal, pastu terus kena pegi cerita kat orang berikutnya secara hafalan jugak. Orang ke dua pulak kena cerita kat orang yang berikutnya apa yang telah dia dengar tadi. Begitulah seterusnya sehingga habis semua orang dengar cerita, tapi dah jadi lain2.. Akhirnya, ntah apa2 cerita yang sampai kat telinga kat orang last... Oh, rupanya ada pengajaran... Nabi pun dah lama pesan, jangan suka menyampai-nyampai cerita kat orang lain tanpa usul periksa. Bukan saja tak betul, malah akan jadi DOSA. Lebih baik kita banyak cakap tentang dakwah, iman & amal... InsyaAllah selamat dunia akhirat.

Wallahu alam.

(Hadis dipetik dari kitab Muntakhab Al-Ahaadith)


Tiada ulasan: